Adamkus ütles, et Brüssel pole üritanudki informeerida neid riike, keda mõjutab Venemaa ja Saksamaa vahel sõlmitud kokkulepe gaasijuhtme ehitamisest, teatab International Herald Tribune.

„See on näide sellest, kuid EL-is asjad käivad,” ütles Adamkus pärast kohtumist Saksamaa kantsler Gerhard Schröderiga.

Kavandatav gaasijuhe suunduks otse Venemaalt Saksamaale, möödudes Poolast ja Balti riikidest.

„Gaasijuhe puudutab meie tulevikku. Ütlesin Schröderile, mida sellest arvan. Tema ütles, et asi on juba otsustatud,” rääkis Adamkus.

Schröder lükkas kriitika tagasi. Tema kantselei väljastas teate, et „Saksamaal on suveräänne õigus astuda samme selleks, et tal oleks usaldusväärne ja jätkusuutlik energiaressurss”.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola on väljendanud muret, et ehitatav gaasijuhe võib jätta nad energiaküsimustes sõltuvusse Venemaast. On oht, et kui gaas ei liigu enam transiidina edasi läände, ei pruugi olla tagatud stabiilne varustamine. Ühtlasi jäävad saamata transiiditasud.

Adamkus ütles, et Leedu üritas saada oma positsioonile toetust EL-i siseselt, kuid liit ei tõstatanud teemat kunagi.

Leedu välisminister Antanas Valionis ütles, et gaasijuhe mõjutab riigi huve ja energiaturvalisust euroliidus. Tema sõnul on Venemaa otsustanud projekti läbi suruda „et kasutada seda vajadusel meile surve avaldamiseks”.

Valiolise sõnul on Venemaale vastuvõetamatud Poola ja Leedu katsed kujundada Ukraina ja Valgevene suhtes pikaaegset strateegilist poliitikat.