Valitsuse korralduse kohaselt on omavalitsustesse sisenemine vastavate dokumentide ettenäitamisel lubatud ainult kohalikele elanikele ja nende lähisugulastele, samuti töökohale jõudmiseks, matusteks ja muudeks erijuhtumiteks, vahendab Leedu Delfi.

Jõulupühade ajal saatis politsei ja piirivalve enam kui 250 kontrollpunktist üle riigi koju tagasi 584 põhjuseta reisijatega autot. Leedu Piirivalve (VSAT) valis välja 10 veidramat selgitust, mida võis neilt kuulda.

1. Autojuht soovis sõita Šakiai vallast Jurbarkasse ja selgitas, et tal on pardal pakk, mille peab viima naaberpiirkonda postkontorisse. Kui ametnikud palusid ta pakki näidata, tuli mehel tunnistada, et mingit pakki tegelikult ei ole.

2. Autojuht, kes sõitis Visaginasest Ignalinasse, tõi piirivalvuritele põhjenduseks, et peab kiiresti jõudma seal asuvasse Maxima kauplusesse, kust ostsid pühade eel paari pükse, mis ei mahtunud talle jalga. Ta rääkis, et nüüd on tal vaja kiiresti sinna minna, nõudmaks poelt uusi pükse või raha tagasi.

3. Autojuht suundus Pagėgiaist vallast Jurbarkasse, endal pardal kott kartulikoortega. Ta selgitas, et tema aiakrundil olev kompostihunnik vajab täitmist ja kuhugi mujale ei ole tal neid jäätmeid panna.

4. Autojuht ja kaasreisija olid teel Druskininkaist Lazdijai rajooni ja tõid põhjenduseks, et tahtsid minna jõulude puhul seal asuvasse järve ujuma.

5. Autojuht, kes sõitis Jurbarkasest Šakiaisse, selgitas kella 22 ajal, et on teel naabervallas asuvale kalmistule - seal olla tal vaja nimelt küünlaid süüdata.

6. Toit otsas, koer näljas. Autojuht, kes oli teel Visaginast Ignalinasse, ütles, et tal on vaja minna naaberrajooni lemmikloomale toitu ostma.

7. Autojuht põrutas Vilniusest Druskininkai poole, sest tahtis enda sõnul näha, kuidas see väikelinn jõulutuledes välja näeb.

8. Autojuht paarutas oma sõidukiga Pagėgiai vallast Jurbarkasesse ja andis korrakaitsjatele mõista, et teisiti ei ole tal lihtsalt võimalik äsja vahetatud mootoriõli võimalikku lekkimist kontrollida ega töö korrektsuses veenduda.

9. Autojuht suundus Varėnast Šalčininkaisse ja rääkis piirivalvuritele, et peab ilmtingimata just täna oma sõpra nägema.

10. Autojuht kiirustas Druskininkaist Kaunasesse, sest leppis eelnevalt kokku autohaagise ostmise. Miks oli vaja asjaga enne pühi ühele poole saada, jäi selgusetuks.

Jõulupühade ajal oli Leedus väljas kokku 920 vähemalt kaheliikmelist ekipaaži, millest 250 valvas kontrollpunkte. VSAT toetas kontrollpunkte omalt poolt umbes 540 töötajaga.

Vahelejäänud sõitjaid trahvima ei hakata, vaid nad saadetakse lihtsalt koju tagasi, selgitas pühade eel politsei peakomissar Renatas Požėla. Teisiti on lugu nendega, kes jäävad vahele reisimiseks vajalike dokumentide võltsimisega. “Neid, kes sohki teevad, ootab politseilt vähemalt 500 euro suurune jõulukingitus,” lubas Požėla.

Juba mõnda aega on Leedu viimase kahe nädala nakkusnäitaja 100 000 elaniku kohta üle tuhande (viimase seisuga 1376), mis on nii Balti regiooni kui ka kogu Euroopa Liidu halvim tulemus. Jõulu esimesel pühal avastati seal koroonaviirus suisa igal teisel testitul.