"Me palume teid, et USA juhiks Venemaaga suhete "taaskäivitamise" strateegiat ellu viias partnerite tähelepanu vajadusele arvestada Leedu murega ja sooviga, et meie naabruses arendataks üksnes ohutuid energiaprojekte," kirjutasid Degutienė ja Zingeris BNSi teatel esindajatekoja esimehele John Boehnerile.

Leedu poliitikute sõnul tuletasid Fukushima elektrijaama avarii ja Tšernobõli tuumakatastroofi 25. aastapäev maailmale taas meelde, et tuumaenergeetika arendamisel ja uute tuumaelektrijaamade rajamisel tuleb kõik teha selleks, et oleks tagatud ülim turvalisus ning intsidentide võimalikkus viidud miinimumini.

Vilniusele teevad eriti muret naaberriikide plaanid rajada uusi tuumajaamu Leedu vahetusse lähedusse - Valgevenes 23 km kaugusele Leedu piirist ja 50 km kaugusele Vilniusest ning Kaliningradi oblastisse 100 km kaugusele Kaunasest ja Klaipėdast.

"Kui neis tuumajaamades peaksid toimuma avariid, jääks kiirgussaaste tsooni paratamatult kogu Leedu territoorium," hoiatavad Leedu poliitikud.