Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles esmaspäeval portaalile EUobserver, et piirikontrolli karmistamine on osa Venemaa kampaaniast hirmutada endise Nõukogude Liidu riike, mis püüdlevad Euroopa Liiduga integreerumise suunas.

„Teades, missuguseid meetmeid kasutatakse Ukraina ja Moldova vastu ja saades nüüd uudise uue põhjaliku kontrolli, proovide võtmise ja teiste protseduuride kohta kõigi ainult Leedust pärit kaupade puhul ... on raske vaadelda seda olukorda isloleerituna,“ ütles Linkevičius.

Linkevičius lisas, et ootab, et Euroopa Liidu riigid ja ametnikud pöörduksid jõuliselt Venemaa poole ning kutsuksid teda üles pidama kinni rahvusvahelistest kohustustest ning peatama ja hoiduma diskrimineerivast tegevusest, mis on suunatud Leedu kui Euroopa Liidu roteeruva eesistuja vastu.

Linkevičius tegi avalduse esmaspäeva hommikul Euroopa Liidu transpordiministrite kohtumisel Vilniuses.

Teisipäeval pöördus Linkevicius ametlikult abi saamiseks Euroopa Liidu poole.

Minister informeeris Euroopa Liitu Venemaa 11. septembril alustatud Leedu veokite lauskontrollimisest piiril.

"See tegevus on põhjendamata ja diskrimineeriv ning avaldab negatiivset mõju Leedu ja kogu Euroopa Liidu transpordisüsteemi konkurentsivõimele, ütles minister Euroopa Liidule saadetud kirjas.

Venemaa kehtestas 11. septembril Leedu maanteetranspordiettevõtetele uue tollirežiimi.

Veokid, mis varem läbisid tolli poole päevaga, jäetakse nüüd Leedu-Venemaa piirile seisma lube ootama, mille saamine võib võtta kuni nädala.

30. augustil hakkas Venemaa taga kiusama ka Kaliningradi ja sealt välja sõitvaid Leedu numbrimärgiga autosid, mille tagajärjel langes liikluse tihedus 90 protsenti.

Leedu võõrustab novembris Euroopa Liidu tippkohtumist, kus kuut endist Nõukogude vabariiki püütakse Euroopa Liidule lähemale tuua.

Vaata veel: