Leedu haridustöötajate ametiühingu esimehe Aleksas Bružase sõnul toimuvad teisipäeval õpetajate miitingud riigi lääneosa linnades Klaipėda, Mažeikiai ja Telšiai tänavatel ning kolmapäeval kogunetakse valitsuse residentsi ette Vilniuses, kirjutab ajaleht Lietuvos Žinios.

Ametiühinguliider lisas, et neljapäeval algatavad mõned streigi aktivistid ka näljastreigi, kuid selles osalemine on vabatahtlik ja ametiühing kedagi nälgima ei sunni. Bružase sõnul kavatsevad mõned osalejad nälgida „kuni lõpuni”.

Õpetajate streigist osa võtvate koolide üldarv pole teada, erinevatel andmetel osaleb selles Leedu 1400 koolist 200, teatab Leedu DELFI. Enim läksid streigiga kaasa Lääne-Leedu koolid, kuid näiteks ükski Vilniuse kool aktsiooniga ei liitunud.

Streiki toetavad ka kaks Leedu kooliõpilaste organisatsiooni, kelle liikmed kavatsevad tulla teisipäeval oma õpetajate toetuseks 21 linna tänavatele ja näidata sellega üles oma solidaarsust.

Põhja-Leedus asuva Panevėžyse linna õpetajad aga tulid koolidesse, kuid annavad protesti märgiks oma tunde kinniseotud kätega.

Õpetajad nõuavad, et 2008. aasta jooksul tõstetaks nende palka 50 protsendi võrra. Valitsuse plaan suurendada õpetajate palka järk-järgult nelja aasta jooksul pedagooge aga ei rahulda.

Leedu õpetaja palk on 2138 litti (9685 krooni), pärast maksude tasumist jääb pedagoogile palgast kätte 1637 litti (7415 krooni).