"Tegime nende lennukitega tõesti palju, tegime treeninglende koos kõigi siin olnud riikidega (kelle kontingendid täidavad Baltimaades õhuturbemissiooni - BNS). See oli väga oluline ettevalmistusosa, et me võiksime õhuturbemissiooni Leedus vastu võtta. Nüüd tõstatub see küsimus muidugi väga teravalt," ütles Mažeikis telekanalile Lietuvos Rytas BNS-i vahendusel.

"Ma ei hindaks seda kriisiolukorrana, kuid selles kätkeb mitu probleemi, meil tuleb tõsiselt murda pead selle üle, kuidas täita neid ülesandeid, mis meie ette seatakse," ütles kindral teisipäeval.

Tema sõnul on tühimiku täitmiseks mitu varianti. Üks neist on rentida analoogne lennuk, nagu seda teevad Eesti õhujõud. Teine võimalus oleks Mažeikise sõnul soetada L-39 kaasaegsem versioon L-159.

Leedu põhjaosas põrkasid teisipäeval kokku Prantsuse hävituslennuk Mirage ja Leedu õhujõudude kerghävitaja L-39, mis kokkupõrke tagajärjel alla kukkus.

Kaks Leedu pilooti suutsid katapulteeruda ja pääsesid õnnetusest vigastusteta. Prantsuse hävitajal Mirage õnnestus hoolimata stabilisaatori vigastusest Šiauliai lähedal asuvasse baasi tagasi pöörduda ja maanduda.