Leedu president sõnas, et selleks ajaks ei ole Leedu elektrisüsteemid veel euroliidu süsteemidega ühendatud. Need probleemid on teada Ukrainas ning Adamkus andis mõista, et Leedu saab järgmiseks Gazpromi ohvriks, vahendas ETV24.

Adamkus märkis samuti, et tuleb arutada, kuidas vältida sellise probleemi kordumist, mis toimus naftajuhtmega Družba, kui ka Euroopa jõupingutused ei aidanud taastada naftatarneid Leedule.

Riigipea on veendunud, et Ignalina tuumajaama sulgemine enne 2009. aasta lõppu ning uue kaasaegse jaama ehitamine on Leedu riikliku julgeoleku jaoks erakordselt tähtsad. Seepärast peaks EL tema arvates kiirendama ühenduste loomist Balti riikide suletud energiaturgudega ning langetama otsused ka teiste projektide, sh gaasivarustuse kohta.

Leedu massiteabevahendid mainivad, et Adamkus ei püstitanud tippkohtumisel otsesõnu küsimust Ignalina jaama sulgemise edasilükkamise asjus läbirääkimiste alustamisest, kuid nii Euroopa Komisjoni kui ka naaberriikide seisukoht on, et Leedu peab sulgema tuumajaama 2009. aastal.

Ignalina jaam toodab üle 70 protsendi Leedus tarbitavast elektrienergiast.