„Esitan siirad vabandused selle eest, et minu sõnad, liiga jämedad, olid ettevaatamatult kasutatud, aga need olid kontekstist välja rebitud ja kutsusid esile arusaamatust, läbielamisi ja ažiotaaži,” kirjutas Uspaskich, vahendab Leedu Delfi.

Pöördumises fraktsiooni Renew Europe kolleegide poole lubas Uspaskich edaspidi oma avaldusi tähelepanelikumalt formuleerida.

Uspaskich kirjutas, et Leedus ründavad teda sageli alusetult poliitilised oponendid, solvavad teda, sest ta on venelane, ja ta kannatab russofoobsete meeleolude tõttu riigis. Uspaskichi sõnul oli tema jutt suunatud just nendele inimestele, kes teda solvavad, mitte LGBT kogukonnale.

Uspaskich nimetas Facebooki otseülekandes LGBT kogukonna esindajaid „pededeks” ja „ebarditeks”.

„Tänapäeval on mõnedes riikides ohtlik isegi rääkida, et sa oled tavapärase orientatsiooniga inimene. Ma ei taha, et minu jutte, saateid kommenteeriksid igasugused peded, sest see saade ei ole nende jaoks. Ma räägin pededest, ebarditest, neist, kellel on selline saatus, selline elu, see ei ole nende süü, et neil on selline tung, et nad esitavad meest naiseks riietatuna. Enamik sellistest inimestest ei reklaami ennast, aga need, kes topivad oma riista seeliku alla ja lähevad tänavale, karjuvad, need on peded, ebardid (...),” kuulutas Uspaskich pühapäeval.

„Me olime šokeeritud, kui saime teada meie Euroopa Parlamendi poliitilise fraktsiooni liikme Leedust homofoobsetest avaldustest,” teatas Twitteris Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni erakonna La République en Marche toetajaid ja liikmeid fraktsioonis Renew Europe ühendav grupp Renaissance. „Me mõistame need avaldused hukka ja palume alustada fraktsioonist väljaheitmise protseduuri. Me toetame LGBTI esindajaid Euroopas.”

Fraktsiooni esimees Dacian Cioloș Rumeeniast saatis Uspaskichile e-kirja, milles nõudis selgitust, vahendab AFP.

„Ma pean nõudma, et te võtaksite need põlastusväärsed homofoobsed avaldused tagasi ja vabandaksite nii avalikkuse kui ka oma kolleegide ees Renew Europe’is oma põhjustatud haavumise eest,” kirjutas Cioloș. „Ma ootan seda teilt hiljemalt neljapäeva, 14. jaanuari lõunaks.”

Cioloș lisas, et jätab Renew Europe’i fraktsiooni liikmete otsustada, kas Uspaskichi selgitused ja vabandus on piisavad, et lubada tal fraktsiooni liikmeks jääda.