“Leedu diplomaadid külastasid 12. jaanuaril kohta, kuhu on püstitatud mälestusmärk KGB töötajatele ning kinnitasid meedias ilmunud infot,” vahendab BNS Leedu välisministeeriumi kolmapäevast avaldust.

Teisipäeval vahendas Leedu meedia, et mälestustahvlil mainitakse KGB teenekate töötajate seas ka rühma Alfa, mis osales 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuse teletorni kaitsnud tsiviilelanike vastases agressioonis.

Leedu avalduses osutatakse, et mälestusmärk püstitati küll juba 2007. aastal, ent Leedu ametkonnad ei olnud varem sellest teadlikud.

“Niivõrd erinevat ajaloomõistmist tuleb vaid kahetseda. Eriüksus Alfa ei olnud Vilniuses kangelane. Selle käe läbi hukkusid Leedu iseseisvuse relvitud kaitsjad,” osutab välisministeerium.

“Kõik rahvad austavad reeglina oma kaitsjaid, kes hukkusid lahingus, või jäädvustavad nende mälestust, mälestusmärke püstitades. Välisministeerium leiab, et Alfa tegevus Vilniuses 1991. aastal ei ole ära teeninud demokraatliku Venemaa austust ega uhkust. Alfa tegevuse Vilniuses mõistis tol ajal karmilt hukka Venemaa esimene president Boriss Jeltsin,” osutatakse pöördumises.