“Ta on väga euroopalik. Ta tahab, et me muutuksime elujõuliseks, tehnoloogiliselt avatud Skandinaavia-tüüpi ühiskonnaks. See on kooskõlas tugeva transatlantilise sidemega,” tsiteeritakse mullu augustis Leedu suursaadikuks Ühendriikides määratud Žigmantas Pavilionise sõnu.

Diplomaat kinnitas kohtumisel Anne Dersega, et tipptasemel tähelepanu oleks väga tähtis suhete arendamiseks Grybauskaitėga. Tema sõnul on tõenäoline, et ameeriklastel tuleb väga vaeva näha, et Leedu president oma poolele võita, ent et see pole võimatu ülesanne.

“Ta on sõltumatu ja väga tugev isiksus... Talle on vajalik kohtumine president (Barack) Obamaga,” sõnas Pavilionis, lisades, et Grybauskaitė poolehoiu võitmisel võiks abi osutada tema välispoliitikanõunik Darius Semaška.

Pavilionise kinnitusel pole Grybauskaitė Vene-meelne, ent Venemaa üritab igati lüüa kiilu USA ja Leedu juhtide vahele, selgus võrguportaalis www.15min.lt avaldatud dokumendist.

Diplomaat kinnitas samuti, et Leedu kaotas pärast NATO ja Euroopa Liiduga ühinemist enesekriitika ning on jäänud kohapeale toppama, Grybauskaitė aga üritab seda olukorda muuta.