„Igasuguse abi osutamine vene maailmale on kindlasti Venemaa välispoliitiline prioriteet, mis on fikseeritud Vene Föderatsiooni välispoliitika kontseptsioonis,“ kirjutas Lavrov Rossiiskaja Gazetas, vahendab Interfax.

Venemaa kaitseb Lavrovi sõnul ka edaspidi kaasmaalaste õigusi, kasutades selleks kogu olemasolevate meetmetearsenali, mis on ette nähtud rahvusvahelise õiguse järgi.

Lavrov märkis, et 5. novembril Moskvas avatav viies ülemaailmne välismaal elavate vene kaasmaalaste kongress on kutsutud kujunema tähtsaks etapiks vene maailma edasises ühteliitmises.

Viimaste aastatel on Lavrovi sõnul õnnestunud tõsta sellesuunaline töö põhimõtteliselt uuele tasemele, luua tihedas kontaktis välismaa kogukondade esindajatega efektiivsed koostöömehhanismid.

„Oma kogemuste kõrval oleme me hoolikalt uurinud välismaa partnerite piiri taga olevate diasporaadega suhtlemise praktikat,“ kirjutas Lavrov.

Välisminister tuletas meelde, et vene kogukond välismaal koosneb 30 miljonist inimesest ning kuulub maailma nelja suurema diasporaa hulka.

„Vene maailm läheb viiendale kongressile vastu konsolideerunumana, demokraatlikul alusel funktsioneerivate organisatsiooniliste struktuuridega riikide, regionaalsel ja globaalsel tasemel,“ ütles Lavrov. „Washingtoni ja Brüsseli Vene-vastane tegevus, sealhulgas ühepoolsete piirangute kehtestamine, ei ole mõjutanud meie dialoogi kogukondadega, mis on reageerinud vääriliselt ja väljendanud toetust Venemaale.“

Vene maailm on Lavrovi sõnul tähtis usalduse ja teineteisemõistmise õhkkonna tugevdamise ressurss Venemaa ja kaasmaalaste elupaigaks olevate riikide vahel.

Neljapäeval avatavast kongressist võtab osa üle 400 kaasmaalaste organisatsioonide delegaadi 97 riigist ning Venemaa föderaalsete võimuorganite, ministeeriumide ja ametkondade ja mitmete regioonide juhid ning teised autoriteetsed külalised, kirjutas Lavrov.

„Ma olen veendunud, et ühiste jõupingutustega lahendame me edukalt meie ees seisvad ülesanded Vene maailma kolossaalse potentsiaali edasise avamise huvides,“ kirjutas Lavrov.