„Nad ei taha anda meile garantiid, et USA-NATO raketikaitsekilp ei ole suunatud Venemaa vastu,“ ütles Lavrov esinedes Moskva rahvusvaheliste suhete riikliku ülikooli tudengite ja õppejõudude ees RIA Novosti vahendusel.

Lavrovi sõnul leppisid Venemaa president Dmitri Medvedev ja USA president Barack Obama 2009. aasta juulis kokku ühiste jõupingutuste tegemises raketikilbi loomisel, alustades üldise väljakutsete ja ohtude analüüsiga.

„Me lisasime konkreetsed ettepanekud sellise süsteemi parameetrite kohta ning kahepoolsetel läbirääkimistel Vene-NATO nõukogus peeti pikki konsultatsioone. Kahjuks ei ole me kokkuleppele jõudnud, kuid samas luuakse Euroopa raketikilpi praegu parameetrite järgi, mille on kindlaks määranud Washington ja mis võivad ohustada Venemaa strateegilisi tuumajõude,“ ütles Lavrov.

„Sõjalised eksperdid mõistavad täielikult, et ühe poole raketivastase kaitsevõime piiramatu suurendamine nõuab teiselt poolelt võrdväärseid samme, et kaitsta oma strateegilist heidutuspotentsiaali,“ lisas Venemaa välisminister.

Venemaa vajab kinnitust, et sõjaline tegevus poleks suunatud ühegi teise riigi vastu Euro-Atlandi tsoonis, teatas Lavrov ja lisas, et muul juhul naastakse 19. ja 20. sajandi ideoloogiliste stereotüüpide juurde ning see oleks suur viga globaalsete väljakutsete valguses, mis ähvardavad kõiki ülemaailmse kogukonna liikmeid.