Sellise lubaduse andis Vene välisminister Sergei Lavrov esmaspäeval oma Moskvasse saabunud Poola kolleegile Radosław Tomasz Sikorskile, vahendab RIA Novosti.

Lavrov rõhutas, et Venemaa soov seisneb selles, et Varssavis ja Prahas nende häält kuuldaks ja seda võetaks ka arvesse. Vene välisminister märkis, et hindab Poola valmidust pidada sel teemal konsultatsioone ja loodab, et Varssavi arvestab oma lõpliku otsuse langetamisel riikliku julgeoleku huvisid.

Ameerika Ühendriigid peavad Poola ja Tšehhiga läbirääkimisi saamaks kuba oma raketitõrjekilbi elementide paigaldamiseks nende territooriumile. Washingtoni väitel hakkab kilp Euroopat kaitsma Iraani ballistiliste rakettide eest. Poolasse tahetakse paigutada kümme püüdurraketti ja Tšehhi radarijaam.

Moskva peab aga USA väiteid Iraanist lähtuva ohu kohta ülepakututeks ja, et rajatav kilp hakkab ähvardama Venemaa julgeolekule.

Novembris 2007 Poola peaministriks saanud Donald Tuski valitsus on erinevalt eelmisest Jarosław Kaczyński valitsusest teatanud, et ei kavatse USA püüdurrakettide paigaldamisega Poola kiirustada.

Vene relvajõudude kindralstaabi ülem Juri Balujevski hoiatas detsembris 2007 Varssavit, et Vene hoiatussüsteem võib tõlgendada püüdurraketi starti Poola territooriumilt kui rünnakut Venemaa vastu ja provotseerida sellega vastulöögi. Väljaöeldu kutsus esile Poola juhtkonna negatiivse reaktsiooni, valitsusjuht Tusk aga nimetas selliseid avaldusi lubamatuteks.

Hiljem, jaanuari alguses teatas Tusk, et Poola nõustub USA raketitõrjekilbi elementide paigaldamisega vaid sel juhul kui Washington annab Varssavile julgeolekualaseid lisagarantiisid.