„Rõhutati vajadust suhtuda austusega Ukraina kaguosa elanike lootustesse, nimetati lubamatuks katseid reageerida jõuga seaduslikele nõudmistele seoses keeleliste, kultuuriliste ja sotsiaal-majanduslike õiguste tagamisega,“ öeldakse Venemaa välisministeeriumi teatas UNIAN-i vahendusel.

Lavrov kinnitas Venemaa seisukohti Ukraina sisepoliitilisest kriisist väljumise teede kohta. Ta kutsus Ukraina võime üles võtma kiiresti tarvitusele meetmed üldrahvaliku dialoogi organiseerimiseks Ukraina kõigi poliitiliste jõudude ja regioonide osavõtul ja laiaulatusliku põhiseadusliku reformi läbiviimiseks nende huve arvesse võttes ning teatas Venemaa valmisolekust toetada seda protsessi koos Euroopa Liidu ja USA-ga.

Vestlus toimus Ukraina poole algatusel, teatas Venemaa välisministeerium.

Ukraina välisministeeriumi teatel ütles Deštšõtsja Lavrovile, et väline sekkumine Ukraina asjadesse on lubamatu ning kutsus Vene poolt üles võimaldama varasemate kokkulepete täitmist olukorra deeskaleerimiseks Ukraina piiride lähedal.

Jutt käis ka Ukraina kodanike õiguste ja vabaduste kaitsest Krimmi autonoomses vabariigis ning igasuguses vormis jõu kasutamise vastuvõetamatusest seal.

Pooled leppisid kokku kohtumises lähimal ajal ning dialoogi jätkamises.

6. ja 7. aprillil toimusid Donetskis, Harkivis ja Luhanskis agressiivselt meelestatud Vene-meelsete aktsioonid ning hõivati oblastiadministratsioonide ja teiste riigiasutuste hooneid.