"Miks julgustavad paljud EL-i kõrged poliitikud niisugust tegevust, ehkki kodumaal karistavad nad seadusrikkumisi karmilt ja viivitamatult?" küsis Lavrov konverentsi paneeldiskussiooni käigus, vahendab BNS.

"Mida on üha vägivaldsemaks muutuvate tänavarahutuste mahitamisel pistmist demokraatia edendamisega?" sõnas välisminister vastuseks Euroopa Komisjoni presidendi Herman Van Rompuy sõnavõtule, milles too ütles, et Ukraina peab olema vaba otsustama ise oma euroopaliku tuleviku üle.

"Miks ei kuule me hukka mõistetavat neid, kes hõivavad ja okupeerivad valitsushooneid, ründavad ja piinavad miilitsaid, kasutavad rassistlikke, antisemiitlikke ja natsistlikke loosungeid?" küsis Lavrov.

Euroopa Liidu liidrid on mitmel korral kohtunud nii Ukraina valitsuse kui ka opositsiooni esindajatega ning kutsunud neid üles astuma rahumeelsesse dialoogi.

Järgmisel nädalal kavatseb juba mitmendat korda Kiievisse suunduda EL-i välispoliitikajuht Catherine Ashton, kes nimetas laupäeval Ukrainas valitsevat olukorda "äärmiselt murettekitavaks".

"Eriti kohutab mind [opositsiooniaktivist] Dmitro Bulatovi jõhker kohtlemine ja piinamine ning kuuldused, et teda üritati vahistada haiglavoodis viibides," ütles Ashton EL-i välisteenistuse veebilehele postitatud avalduses. "See on täiesti vastuvõetamatu ja peab viivitamatult lõppema."

Automaidani ühendusse kuuluv Bulatov kadus 22. jaanuaril ning teda hoiti kinni 30. jaanuari, mil ta jäeti metsa, kust tal õnnestus abini jõuda. Aktivisti väitel peksid röövijad teda tugevalt, lõikasid ära osa tema kõrvast, vigastasid tema nägu ning lõid naelu läbi tema käte.

Ta on üks kolmest aktivistist, kelle kadumine 21. novembril puhkenud ning tänaseni jätkuvate meeleavalduste ajal on šokeerinud kogu Ukrainat.