Prognooside järgi saab opositsioonipartei Puea Thai (Tailaste Partei) absoluutse enamuse ehk 500 parlamendikohast umbes 300, peaminister Abhisit Vejjajiva ja linnaeliidi seas populaarne Demokraatlik Partei peavad leppima umbkaudu 150 mandaadiga, vahendas BNS Reutersi ja AFP uudiseid.

Maapiirkondadest ja vaesematest elanikkonnakihtidest pärit tailaste seas populaarset erakonda juhib Thaksin Shinawatra õde Yingluck Shinawatra, kellest võib saada riigi esimene naispeaminister.

Kriitikute sõnul on 44-aastane telegeenne ärinaine oma 2006. aastal sõjaväelise riigipöördega kukutatud venna kloon ja käepikendus.

Thaksini toetajad ehk nõndanimetatud punasärklased on hoiatanud ulatuslike streikide ja meeleavalduste eest kogu riigis, kui tulemuste selgudes peaks tekkima pettuskahtlus.

Võimuesindajad pelgavad, et valimised võivad valla päästa uued rahvarahutused. Valimispäeval valvas korda 170.000 politseinikku.

Austraalia, Jaapan ja Suurbritannia manitsesid oma kodanikke valvsusele.

Eelmisel aastal sai opositsiooni algatatud rahvarahutustes surma peaaegu sada ja vigastada 2000 inimest. Punasärklased hõivasid 11 nädalaks pealinna Bangkoki ärikvartali, enne kui armee meeleavaldajad jõuga laiali ajas.

Tai viimast kuut aastat iseloomustavad sõjaväeline riigipööre, vägivaldsed protestid ning aina suurenev lõhe rikaste ja vaeste vahel.

Punasärkide võit valimistel võib sillutada teed Dubais redutava ja tagaselja korruptsiooni eest vangi mõistetud Thaksin Shinawatra tagasipöördumisele kodumaale. Teda jumaldavad miljonid tailased, kuid valitseva eliidi silmis on ta kuritegelik ja autoritaarne ning kujutab endast ohtu monarhiale.

Opositsioonile Puea Thai on võidu korral lubanud süüdi mõistetud poliitikutele amnestia välja kuulutada.