Läti siseministeeriumis toimus reedel inimkaubanduse-teemaline nõupidamine, kus arutati inimkaubanduse ennetusprogrammi raames tehtut ja edasisi plaane, teatas ministeeriumi pressiülem Laura Karnite.

Riigipolitsei inimkaubandusevastase grupi ülem Arturs Vaišla kinnitas nõupidamisel, et suuri inimkaubitsejate rühmitusi Lätis praegu pole. Vaišla sõnul on Lätis loodud Baltimaade parim seadusandlik baas selle nähtusega võitlemiseks ning kui seim kinnitab mõned parandused kriminaalseadusrikus, saab Läti mudel võitluseks inimkaubandusega ideaalilähedaseks.

Sotsiaalministeeriumi esindaja rääkis sotsiaalabiseaduse parandustest, mis avardavad riigi võimalusi inimkaubanduse ohvreid sotsiaalselt rehabiliteerida.

Nõupidamisel osales ka USA saatkonna esimene sekretär Landon Taylor, kes rõhutas, et Ameerika Ühendriigid hindavad kõrgelt Lätis inimkaubanduse vastases võitluses tehtut, ent toonitas ohvriabi tõhustamise vabadust.

Vaišla teatas, et kui 2000. aastal algatas Läti politsei inimkaubitsejate suhtes kõigest ühe kriminaalasja, siis 2001. aastal oli selliseid kriminaalasju juba kaksteist, 2002. aastal kolmteist, 2003. aastal viisteist ning selle aasta juuniks kaheksa.

Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni andmeil langeb Baltimaades inimkaubanduse ohvriks umbes 2000 inimest aastas.