Kuna euro tuleb ametliku maksevahendina Euroopa Liidu (EL) rahaliidu liikmesriikides kasutusele jaanuarist ning 12 Euroopa riigi rahvusvaluutad kaovad järk-järgult käibelt, võivad kuritegelikud grupid püüda vältida ranget kontrolli, vahetades raha naabermaades.

Läti riigiametnikud on tunnistanud, et ei tea, kas riiki tuuakse euro tuleku eel suuri rahasummasid või mitte.

“Inimesed ei pea Lätisse tulekul raha deklareerima, aga on hea, kui nad seda teevad, sest siis tekib ettekujutus, milline raha riiki siseneb,” ütles Läti maksuameti pressiesindaja Dita Klavina AFP-le.

Tolliametnikud ei ole täheldanud katseid tuua suuri rahasummasid üle piiri, aga tunnistavad, et ei tegele tegelikult selle probleemiga. Klavina ütles, et raha leidmisel ei ole Läti tollil õigust seda kinni pidada, ka võib inimene esitada kaebuse, kui teda liiga põhjalikult küsitleda.

Varem offshore-pangas töötanud Janis Pukis ütles APP-le, et Lätisse on lihtne raha sisse tuua, kuna ta on seda ka ise teinud ja keegi ei küsinud piiril tema käest midagi.

Pukis, kes aitas Vene klientidel raha välja viia, enne kui Moskva Läti offshore-pankasid pitsitama hakkas, ütles, et suurim summa, millega tema kunagi reisinud on, oli 1,8 miljonit USA dollarit.

AFP hinnangul ei ole kotitäie raha vahetamine Läti pankades dollarite, naelte või jeenide vastu kuigi keeruline. Ajakirjaniku küsimus 800.000 marga vahetamise kohta ei tekitanud Unibankas mingit probleemi, vahetamise juures nõuti vaid pildiga dokumenti. Kuni 40.000 lati vahetamisel ei nõuta ka dokumenti.

Kohalikud valuutavahetuspunktid ei nõua rahavaheajalt dokumente summa suurusest olenemata.

Valuutavahetuse täpset mahtu Lätis on keeruline kindlaks teha, aga arvatakse, et see on aktiviseerunud.