Ajalehtede tiraažide arestimine, tele- ja raadioprogrammide eetrist kõrvaldamine, saadete ja artiklite sisu kontrollimine – selliseid meetmeid näeb kaitseministeerium ette erakorraliste olukordade puhuks. Need lastakse käiku, kui riiki ähvardab välisvaenlane või kui riigis endas on alanud revolutsioon, vahendab Läti Delfi.

Kaitseministeeriumis on välja töötatud järgmine stsenaarium: sõja käigus hõivab vaenulik riik ajalehe, raadiojaama või telekanali ning hakkab ajakirjanike abiga ühiskonda desinformeerima. Teine võimalus on, et omad avaldavad sõjasaladuse.

Meediaeksperdid on hämmingus. Nende arvates on sõnavabadus pühamast püha. Seda ei tohi piirata isegi siis, kui riik on ohus. Poliitikud varjavad ju ühiskonna eest tähtsaid andmeid ja levitavad propagandat.

Kaitseminister Artis Pabriks pareerib: sellised normid eksisteerivad paljudes demokraatlikes riikides. Sõjalist tsensuuri pole leiutatud Lätis.

Küsitletud Läti ajakirjanikud peavad sõjaväelist tsensuuri võimalikuks, kuid ei usu, et see oleks tänapäevases maailmas võimalik.

Seadus sõjaväelise tsensuuri kehtestamise kohta tuleb veel seimis heaks kiita.