„Kõige tähtsam, et see oleks rahva meelsuse rahumeelne väljendus, et seal ei oleks üleskutseid vägivallale või reaalset vägivalda,“ hoiatas täna riigiraadios Latvijas Radio 4 esinenud riigipea Zatlers.

President on veendunud, et juhul kui Seim oleks põhiseaduse parandused juba vastu võtnud, siis 13. jaanuarile kavandatav Toomkiriku platsil toimuv aktsioonil esitaks rahvas hoopis muid nõudmisi. „Sel juhul oleks rahva jaoks märksa olulisemad majandusküsimused,“ arvas Zatlers.

Väidetav riigipöördeoht sai alguse internetis anonüümsete autorite poolt avaldatud teates, kus inimesi kutsutakse 13. jaanuaril Toomkiriku platsil toimuva miitingu ajal valitsevat korda vägivaldsel teel kukutama.

Läti Delfile sai teatavaks, et provokaatorid kutsuvad rahvast meeleavalduse järel üles kogunema „Molotovi kokteilide“, hangude ja põllumajandustehnikaga Seimi juurde.

Üleskutse autorid kinnitavad, et Läti peab järgima arenenud riikide eeskuju, kus toimuvad regulaarselt massistreigid ja rahutused - Valitsev klikk arenenud riikides mõistab, et rahva huvidega tuleb arvestada.

Lisaks, üleskutses on ära toodud süütesegu valmistamise retsept. Inimesi kutsutakse üles ka võtma endaga kaasa kive ja telliseid. Autorid teevad maha eriteenistusi ja kutsuvad politseid üles tulema nende poole üle.

Läti julgeolekupolitsei palus üleskutse avaldanud saidil see lehekülg eemaldada. Praeguseks on seda ka tehtud.

Vastavalt Läti seadusandlusele ähvardab riigikorra vägivaldsele kukutamisele üleskutsujaid kuni 100 miinimumpalga suurune trahv või kuni viieaastane vabadusekaotus.