Kirja autorid on nördinud sugude võrdõiguslikkusest rääkivate tendentslike raamatute „Päev, kui Kārlis oli Karlīna“ ja „Päev, kui Rūta oli Rihards“ levitamise üle. Neid raamatuid kasutatakse koolieelsetes õppeasutustes laste harimiseks, teatab Läti Delfi.

Kirja autorite esindaja Natalja Magaziena ütles Läti Delfile, et ühiskondlikud organisatsioonid nõuavad raamatute ning nendega kaasas käiva pedagoogidele mõeldud materjali levitamise ja lastele näitamise viivitamatut keelamist.

Ühiskondlikud organisatsioonid kutsuvad üles võtma vastutusele ametnikud, kes osalesid nende vastuoluliste materjalide ettevalmistamises ja levitamises.

Raamatu autorid leiavad, et ühine lugemine lasteaedades aitab lastel kujundada arvamust sugude võrdõiguslikkuse kohta. Näiteks: kas tüdrukutel on sobiv mängida jalgpalli ja kas poisid, kes tahaksid mängida nukkudega, peaksid häbenema, või kas kõigile tüdrukutele meeldivad roosad riided, aga poistele tumedad?

Pedagoogide metoodiline materjal aitab raamatu autorite sõnul õpetajatel loobuda vananenud stereotüüpidest poiste ja tüdrukute võimete, oskuste ja soolise käitumise kohta.

Lasteaedade töötajatele korraldatakse ka seminarid.

Raamatud on tõlge taani originaalist, mis koostati Taani võrdõiguslikkuse ministeeriumi tellimusel. Projekt läks Lätis maksma 6430 latti (9200 eurot). Kulud kattis täielikult Põhjamaade ministrite nõukogu. Mõlema raamatu tiraaž on 500 eksemplari. Samasugused projektid viiakse läbi ka Leedus ja Eestis.