Teisipäeval hääletas valitsus Läti korruptsiooni vastu võitlemise büroo Alkesei Loskutovi ametist vallandamise poolt. Seda otsust ei toetanud ainult EL-i vahendite rakendamise minister Normunds Broks.

Vallandamine tekitas aga suurt furoori ning asi liikus edasi Seimi kätte, mida eile protestijad mõjutama kogunesidki. Ja kui opositsiooniparteid kuulutasid võimukriis algust ning teatasid, et president peab kuulutamn välja referendumi, siis valitsuskoalitsioon hääletusega ei kiirusta ning see on lükatud nii kaugesse tulevikku, kui võimalik. Justiitskominsjoni esimess Marek Selingš ütles, et vallandamise määruse uurimine võib võtta kuni kaks nädalat. Küll aga on plaanitust varasemale toodu järgmise aasta riigieelarve hääletamine.

Läti president Valdis Zatlers arvas eile, et Loskutovi küsimuse hääletamine saab samaaegselt ka usaldushääletuseks Aigars Kalviti valitsusele. Ühiskond ja poliitikud võtavad Loskutovi vallandamise küsimust nii tõsiselt, et hääletamine määrab Kalvitise kabineti edasise töövõime.

Läti peaminister Aigars Kalvitis (Rahvapartei) pidi toimuva tõttu loobuma Lissabonis täna toimunud Euroopa Nõukogu kohtumisel osalemisest ning naasis eile keskööl kodumaale.

Parlamendi Rahvapartei fraktsiooni juht Maris Kutšinskis ütles, et Kalvitis ei kavatse valitsusjuhi kohalt lahkumisest teatada, sest praegusel hetkel on riigi jaoks tähtsaim järgmise aasta eelarve.

Valitsuses kujunenud olukorda arutatakse täna partei juhatuse istungil. Täna kommenteeris asja ka Rahvapartei juhatuse esimees Kristiana Libane-Škele, kes teatas intervjuus Läti raadiole, et tasakaalustatud eelarve vastu võtmine on Aigar Kalvitise poliitilisest tulevikust palju.

Peaminister Kalvitis keeldus täna rahuldamast välisminister Artis Pabriksi ametist lahkumise avaldust.

Rahvaparteist on aga välja heidetud omavalitsuste minister Aigar Štokenbergs, kes täna vallandatakse ilmselt ka ministriametist.

Nii Pabriks kui Štokenbergs on Loskutovi vallandamisele vastu.

Läti peaprokurör Janis Maizitis ütles eile televisioonis, et peaministri tegevus korruptsiooni vastu võitlemise büroo juhi tagandamisel ei vasta seaduse nõuetele, kuna selleks on voli ainult peaprokuratuuril ja mitte peaministril. Rikkumine ei ole nii tõsine, et oleks vaja algatada kriminaaljuurdlus.