Riigi idaosas Jekabpilsis sai teisipäeva hommikul mänguautomaatide saali relvastatud röövimise katse käigus surma üks politseinik ning haavata veel kaks korrakaitsjat. Hiljem selgus, et kaks röövis osalenut on eriüksuse Alfa töötajad, veel kaks Tukumsi politseijaoskonna töötajad, kes arvatava pistisevõtu tõttu ametist kõrvaldati, ent ametiühingu survel tööle ennistati, teatab BNS.

Politseiülema Artis Velšsi korraldusega eemaldati kolmapäeval teenistuskohuste täitmiselt Alfa komandör Andris Zaušs, esimese roodu komandör, kelle otseses alluvuses töötas kaks teisipäevases mänguautomaatide saali röövis osalenud võitlejat ning roodukomandör, kes vastutas distsipliini eest Alfas.

Alfat juhib ajutiselt eriallüksuse Omega komandör, kelle ülesandeks on ellu viia ka Alfa töötajate erakorraline atesteerimine ning esitada koostöös politsei juhtkonnaga kuu aja jooksul ettepanekud eriallüksuste struktuuri ning nendesse töötajate valiku kriteeriumide muutmiseks. Samuti oodatakse temalt muid tulevikku puudutavaid ettepanekuid.

Küsimusele, kas oma ametist jääb ilma politsei Riia regionaalvalitsuse juht Ints Kuzis, kelle alluvuses Alfa asub ning kes on samuti teenistusliku juurdluse ajaks ametist kõrvaldatud, Mūrniece selget vastust ei andnud.

Vaata, kuidas Läti politsei veab röövis kahtlustatavaid!

Ta ütles, et teenistuslik juurdlus laieneb ka Riia regiooni korravalve politsei ülemale Aleksanders Bukevičsile, keda pole esialgu töölt kõrvaldatud, ent kelle vastutus distsiplinaarrikkumiste eest samuti kindlaks määratakse.

Ministri sõnul tuleb Alfa juhtidel olla valmis selleks, et nad teenistust oma ametites ei jätka, kuna info viletsast distsipliinist Alfas ei ole viimastel aastatel allüksuse juhile au teinud.

Mūrniece sõnul ootab ta ära distsiplinaaruurimise tulemused ning seejärel kavatseb ta pidada Kuzisega vestluse sellest, kuidas saaks tema hinnangul lahendada probleemid distsipliiniga Riia regioonis.

„Kui ta seda suudab, siis ei näe ma probleemi tema jätkamisega. Praegu on käimas teenistuslik juurdlus, mille käigus esitan isiklikult härra Kuzisele palju küsimusi,“ lubas minister.

Alates 2006. aastast on distsiplinaarvastutusele võetud 41 eriallüksuse Alfa töötajat. Mūrniece sõnul piisab sellest numbrist, et teha järeldus, et Alfa probleemid on küpsenud juba pikka aega ning kontrolli alt väljunud.

Kuzise suhtes algatatud teenistuslik juurdlus ei puuduta mitte üksnes Jekabpilsi sündmusi, vaid ka kõiki neid juhtumeid, kus Riia regiooni politseinikud olid hõivatud oma teises töökohas, mis takistas neil oma otseseid teenistuskohustusi täitmast. Selliseid juhtumeid on viimasel ajal olnud üsna palju, viitas minister.

Lisaks sellele on siseministeerium tõdenud, et Riia regionaalvalitsuses „varjatakse distsiplinaarasju“ ning kaitstakse üleastumisi toime pannud töötajaid.

Zemgale regionaalvalitsuses viib teenistusliku juurdluse läbi selle ülem Haralds Laidinš.

Siseministeeriumi töörühmale, mida juhib asekantsler Ingūna Aire, on antud ülesanne esitada kuu jooksul ettepanekud distsiplinaarvastutuse seaduse muutmiseks, et näha selles ette võimalus madalama astme politseijuhtide karistamiseks. Praegu on see seadus ministri sõnul liiga demokraatlik ning distsipliini rikkumise eest on praktiliselt väga raske karistada, seetõttu tehakse kõik, et naasta endise süsteemi juurde, kus distsipliin oli üks politsei põhialuseid.

Paralleelselt valmistatakse nädala jooksul ette kriminaalseadustiku muudatused, mis näevad ette vastutuse karmistamist politseitöötajate ründamise eest.

Velšs kinnitas omakorda, et andis politsei sisejulgeoleku büroo ülemale ülesande valmistada kahe nädala jooksul ette muudatused süsteemis, mis peaks aitama välja selgitada, millised politseinikud võivad kuriteo toimepanekuks valmistuda.

Mūrniece teatas kolmapäeval, et kõiki politseitöötajaid ootab peatselt ees erakorraline ümberatesteerimine ning et politseitööle vastuvõtmise uute kriteeriumide väljatöötamiseni ühtegi inimest politsei ridadesse ei värvata.

Tema sõnul on samuti kavas üldistada info politseinike teistest töökohtadest. Siseministeeriumi kantsler kontrollib isiklikult iga politseiniku teist töökohta, et veenduda, et seal töötamine ei kujuta endast ohtu ega riski tema otseste töökohustuste täitmisele politseis.

Velšs viitas samuti, et võttes arvesse teisipäeval aset leidnud traagilist kuritegu, on kavas täiustada ka relvastatud kurjategijate kinnivõtmise võtteid.

Hukkunud kolleegi mälestuseks on kolmapäeval kõigil Läti politseiasutustel heisatud leinalipud.