„Ma rääkisin selles juba 2009. aastal enne omavalitsuste valimisi ja räägin ka praegu,“ ütles Ühtsuse valimiskampaaniate korraldaja neljapäeval ajalehes Latvijas Avīzе ilmunud usutluses BNSi vahendusel.

„Arvan, et Üksmeele Keskuse osalemine valitsuses on lähituleviku küsimus, seetõttu peavad lätlastest valijaid esindavad parteid kindlustama, et sel hetkel poleks Üksmeele Keskusel kontrollpakki – et ta ei saaks endale peaministri ametit ning võtmeportfelle valitsuses, näiteks välis-, sise-, haridusministri kohta,“ sõnas Jaunups.

„Üksmeele Keskus tegutseb juba ammu opositsioonis, tänu millele on kogunud hiiglasliku poliitilise kapitali ning saabub aeg, kui nad saavad enamuse parlamendis ja võtavad võimu, isegi teiste parteidega arvestamata. See on Riias juba toimunud,“ osutas Jaunups, prognoosides pikka iga Riia võimuliidule, millesse kuuluvad Üksmeele Keskus ja Läti Esimene Partei/Läti Tee.

Jaunups avaldas veendumust, et Üksmeele Keskuse kaasamine valitsusse pärast viimaseid seimivalimisi oleks olnud kaugelevaatav otsus, ning parima koalitsiooni oleks saanud kokku panna neljast poliitilisest jõust: Ühtsusest, Roheliste ja Talurahva Liidust, Üksmeele Keskusest ning rahvuslaste ühendusest.

„Ent selleks esitas Valdis Dombrovskis Üksmeele Keskusele rea tingimusi: nõukogude okupatsiooni tunnistamine, ühemõtteline seisukoht läti keele kui ainsa riigikeele suhtes ning valimisõigus üksnes Läti kodanikele, kaasa arvatud kohalikel valimistel,“ meenutas Jaunups, osutades, et need tingimused on endiselt jõus.