Organisatsioon loodi 22. veebruaril. Selle ametlik eesmärk on kultuuripärandi säilitamine ja kaitse. Tegelikkuses käib jutt aga reaktsioonist Läti rahvuslaste initsiatiivile, mis näeb ette muukeelsete koolide täieliku ülemineku lätikeelsele õppele, vahendab Läti Delfi.

„Lootused sellele, et pärast seimivalimisi astub riik rahvustevahelise leppimise ja koostöö teele, ei täitunud. Veelgi enam, olukord on järsult halvenenud. Osa seimiliikmetest õhutavad ühiskonnas järjekindlalt natsionalistlikku psühhoosi. Meedias avaldatakse takistamatult läti päritolu ameeriklase Aivars Slucise avalikult natsistlikke seisukohti. Partei Visu Latvijai! valmistab ette referendumit venekeelse keskhariduse tegelikuks likvideerimiseks. Algatatud on hüsteeriline ja absoluutselt probleemi mõõtmetele mittevastav nõiajaht seimiliige Kravtsovile. Need on ainult kõige räigemad näited, neid võib aga tuua veel palju. Järeldus on üks: vene elanikkond ja vene keel on Lätile kahjulikud. Alles siis, kui venelased kaovad (täpsemalt, nende arv Lätis kahaneb märkamatu folkloorse vähemuse tasemele), võivad lätlased lõpuks vabalt hingata. Sellise ideoloogia jaoks on olemas täpne nimetus – neonatsism,” on öeldud aktivistide avalduses.

„Sellises olukorras ei ole muud kaitsevahendit peale rünnaku. Et lõpetada hüsteerika, tuleb korralikult raputada seda, kes hüsteerikat õhutab. Lihtsamalt öeldes, tuleb jõuliselt samaga vastata. See ei olnud meile lihtne otsus. Nii teravalt pole see küsimus Lätis kunagi esile kerkinud. Enamus vene elanikkonnast Lätis on sundinud end tunnustama läti keele staatust ainukese riigikeelena, sest mõistavad, et lätlaste jaoks on nende emakeel saavutanud religiooni staatuse ja muutunud usu sümboliks. See oli venelaste poolelt mõistlik enese vaoshoidmine. Natsionalistid võtsid seda vaoshoitust aga nõrkusena, soovimatuse ja võimetusena kaitsta oma kultuuri, väärtusi ja huve. Aeg on näidata, et see pole nii,” kuulutavad aktsiooni initsiaatorid.

Läti rahvuslaste esindaja Imants Paradnieks hindas vastaste plaane skeptiliselt. „Läti on lätlaste riik ja need inimesed võivad piiksuda nii palju, kui tahavad. Nad on null. Ei maksa neid tähele panna,” ütles Paradnieks.

Lisaks sellele nimetas Paradnieks venelaste ideed fašistlikuks, sest vene keelel pole õigust mitte mingisugustele privileegidele.