Esmaspäeval keeldusid vangid hommikusöögist kolmes vanglas — keskvanglas, Brasa vanglas ja Griva vanglas. Näljastreigi väljakuulutamisele vaatamata söövad vangid isiklikke toiduvarusid, mistõttu vanglaameti esimees Vitolds Zahars väitis, et tegemist ei ole tõelise näljastreigiga.

Eelmisel nädalal sai Läti justiitsminister Ingrida Labucka vangidelt kirja, milles protesteeriti uue korra vastu ja ähvardati alustada 1. aprillil näljastreiki. Kirja uurimisel selgus, et enamik 90 allkirjast oli võltsitud ning et kiri oli ette valmistatud väljaspool vanglat.

Kuigi vanglaamet väitis pühapäeval, et näljastreik pole alanud, teatas ajakirjandus, et tuhatkond vangi keeldus hommikusöögist juba pühapäeval.

Toidu toomise keelustamise põhjuseks on asjaolu, et seda ei luba ükski Euroopa Liidu liige, vangidele lubatakse väljastpoolt toitu tuua vaid Leedus ja veel mõnes endises Nõukogude vabariigis.

Vanglate administratsioon on põhjendanud uue korra sisseseadmist ka asjaoluga, et sel viisil tõkestatakse pakkides uimastite ja nakatatud toidu saatmine vangidele.