Välisministeeriumi erivolitustega saadik diasporaa küsimustes Juris Audariņš ütles reedel BNS-ile, et täpseid numbreid ministeeriumil pole ega saagi olla. Välisministeeriumil on ametlikud andmed 57 000 välismaal elavast kodanikust, kelle kohta sisalduvad andmed erinevates registrites, ent need pole täielikud, seetõttu võib kindlalt öelda, et emigreerunute hulk on palju suurem.

"Meie arvestuste kohaselt on niinimetatud vana emigratsiooni käigus – pärast Teist maailmasõda – lahkunuid umbes 200 000 inimest. Aga nende hulk, kes on ära sõitnud viimastel aastatel ja Nõukogude Liidu ajal, võib olla üle 100 000 piiri," kinnitas Audariņš.

Diplomaat väljendas seejuures kahetsust selle üle, et Lätist lahkuvad inimesed ei registreeru konsulaarregistris.

"Välisministeeriumil on olemas konsulaarregister, milles registreeritakse vabatahtlikult neid, kes lühikeseks ajaks välismaale suunduvad. Kahjuks ei registreeru inimesed nii aktiivselt kui me sooviksime. See puudutab esmajoones neid, kes lahkuvad Lätist lühikeseks ajaks – reisima. Statistikat nendest, kes välismaale elama asuvad, meil kahjuks pole," selgitas ta.

"Registreerumine on inimeste endi huvides, kuna näiteks Jaapani juhtumi korral oleks saatkonnal ja meil olnud märksa lihtsam nendega ühendust võtta," viitas saadik.