Aboltina ütles reede hommikul telekanali LNT saates „900 sekundit“, et kavatseb komisjoni kutsuda mitte üksnes kõiki parlamendis esindatud poliitilisi jõude, vaid ka teisi tunnustatud ühiskonnategelasi.

Ta täpsustas, et kavatseb esineda vastava algatusega lähima paari nädala jooksul. Komitee võiks tema sõnul alustada tööd veebruaris ning sel on ligi kolm kuud aega, et anda hinnang presidendikandidaatide valimisele.

Komitee ise kandidaate esitada ei kavatse.

„Töörühm kandidaate pakkuma ei hakka, see hakkab arutama, millised nad peaksid olema,“ selgitas spiiker.

Komitee otsustel juriidilist jõudu ei ole, ent see on Aboltina sõnul siiski hädavajalik, et kandidaatide otsimise protsess oleks avatud, „et oleks koht, kus seda saaks avalikult, ühiskonda kaasates arutada“.

Spiiker hoidus esialgu kommenteerimast, milliseid autoriteete võidakse komisjoni kutsuda, kuna pole nende poole veel pöördunud.

Ta osutas, et kuna president esindab riiki, siis on enne tema valimist väga tähtis ära kuulata kõigi kihtide esindajad.

„Minu silmis on see protsess vastupidine sellele, mis leidis aset loomaaias,“ kuulutas ta praeguse presidendi ametisse saamisele viidates.

Aboltina ei andnud hinnangut Valdis Zatlersi võimalustele oma ametis jätkata, viidates, et sooviks kõigepealt ära oodata selge vastuse Zatlersilt, kas ta on valmis teist korda ametisse pürgima.

Vastuseks küsimusele, kas valitsusse kuuluv Roheliste ja Talurahva Liit ning opositsiooniline Üksmeele Keskus võivad kokku leppida ja esitada oma kandidaadi, ütles spiiker, et ehkki neil kahel erakonnal on olemas seimis selleks vajalikud 51 häält, „on mõlemas organisatsioonis piisavalt demokraatlik debattide tase“ ning avaldas lootust, et nende erakondade esindajad osalevad samuti uue komitee töös.

Zatlersi ametiaeg lõpeb 7. juunil, riigipea ei ole avaldanud, kas ta kavatseb teiseks ametiajaks presidendiks pürgida.