"Põhjus, miks ma panin Lužkovi musta nimekirja, on tema suhtumine Lätisse, tema vaenulikud mõtteavaldused Läti aadressil, tema soov Lätit isiklikel eesmärkidel ära kasutada, sest ilmselgelt ei taha ta Lätti investeerida ega Läti majanduse arengule kaasa aidata, vaid saada võimalust Schengeni viisaruumis vabalt liikuda," selgitas Mūrniece teisipäeval pärast kohtumist Läti presidendi Valdis Zatlersiga BNS-i vahendusel.

Eelmise aasta lõpus avaldas Lužkov soovi saada Lätis elamisluba, mistõttu asuti kontrollima tema taotluses esitatud fakte. Menetlusaega pikendati 20. aprillini, kuid ministri sõnul on täiesti selge, et Lužkovi Lätisse ei lasta, mistõttu otsustati teda julgeolekuasutustelt saadud salastatud teabe põhjal arvata ebasoovitavate isikute nimekirja.

Ministri sõnul kinnitab Lužkovi Läti-vaenulikkust tema poole aasta tagune külaskäik Riiga. "Viis kuud tagasi ütles ta piisavalt, et pidada teda inimeseks, kes meie riiki ei salli. See on tõesti hämmastav, et ta valis omale asukohamaaks riigi, mida ta on kõikvõimalike sõnadega sõimanud ja selle elanikke solvanud," tõdes Mūrniece.