„Sisuliselt näevad need ette samasooliste suhete legaliseerimist, võrdsustades nad seadusliku abieluga, mida kaitseb Läti riigi põhiseadus,“ vahendas BNSi teatel pressiesindaja Ilze Rassa riigipea sõnu pärast Mozaika ettepanekutega tutvumist.

Presidendi hinnangul on tegemist „varjatud katsega hiilida mööda Läti põhiseaduse kaitse all olevatest põhiväärtustest ning nõrgestada abielu institutsiooni tähtsust".

„Seetõttu on nad minu jaoks vastuvõetamatud, sellises vormis ma neid toetada ei saa,“ kinnitas Zatlers.

President toonitas, et samasooliste partnerlussuhteid ei tuleks siduda abielu institutsiooniga.

„Ükski rahvusvaheline inimõigusi puudutav akt ei näe riigi jaoks ette kohustust legaliseerida samasooliste abielud. Põhiseaduses on püsivalt kinnistatud abielu määratlus: riik kaitseb ja toetab abielulist liitu mehe ja naise vahel, perekonda, vanemate ja laste õigusi,“ osutab Zatlers, toonitades, et perekond on üks tähtsamaid väärtusi ning selle tugevdamine riigi arendamise tähtis eeldus.

Samuti leiab Zatlers, et Mozaika pakutud eelnõud diskrimineerivad heteroseksuaalseid paare, kuna ei näe ette võimalust registreerida nendevahelisi partnerlussuhteid.

„On teada, et probleemid varasuhetes või pärimisõigustes või näiteks võimalusega saada infot oma partneri tervislikust seisundist raviasutuses on ka heteroseksuaalsetel paaridel, kes elavad registreerimata paarisuhtes ehk niinimetatud vabaabielus,“ osutas ta.

Seega ei reguleerita Lätis sisuliselt seadusega nii sama- kui erisooliste paaride kooselu, toonitas riigipea, osutades, et seaduslikult tuleks lahendada pikaajaliste ja püsivate partnerlussuhete küsimus, nähes ette varaliste suhete, pärimisõiguse jms küsimuste lahendused.

Zatlers leiab, et ühiskond vajab põhjendatud ning vastastikusel austusel põhinevat diskussiooni samasooliste partnerlussuhete üle, mille käigus tuleb vältida sallimatust ning järgida nii indiviidi õigusi kui ka ühiskonna traditsioone ja väärtusi.