Esialgsete valimistulemuste kohaselt võitis 28,6 protsendiga häältest valimised venemeelne vasakühendus Üksmeele Keskus. Ekspresidendi Valdis Zatlersi loodud Zatlersi Reformipartei (ZRP) on teisel kohal 20,69 protsendi ning peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik erakond Ühtsus kolmandal 18,64 protsendiga häältest, kirjutab BNS.

Rahvuslaste ühendus Kõik Lätile - Isamaale ja Vabadusele oli neljas 13,71 protsendiga ning Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) viies 12,16 protsendiga.

Bērziņš ütles pressiavalduses, et kutsub valimised võitnud poliitilisi jõude alustama konstruktiivseid ja vastutustundlikke kõnelusi koalitsiooni moodustamiseks, seades peaeesmärgiks moodustada meeskond, mis suudaks järgmised kolm aastat koos töötada.

President tänas valimistel osalenud kodanikke ja ütles, et valimisaktiivsus on parim ühiskondliku vastutustunde baromeeter.

"Nii riigis kui inimestevahelistes suhetes ei ole midagi hullemat kui ükskõiksus ja vastutustundetus," ütles ta.

Bērziņš rõhutas, et "uuel parlamendil on ainult kolm aastat aega tõestada, et nad on paremad kui parlament, mille rahvas laiali saatis".

"Te peate kõvemini tööd tegema. Riigi majandusolukord ei ole praegu optimistlik, sestap ei ole praegu aeg üksteisega tülitseda. On aeg töötada poolt, mitte vastu. Läti ja Läti tuleviku eest."