Seni on küsitletud 107 inimest – pealtnägijaid ja inimesi, kes on olnud seotud kaubanduskeskuse ehitamisega, teatas minister LNT-le, vahendab Läti Delfi.

Lisaks sellele on konfiskeeritud kogu dokumentatsioon, läbi viidud 58 ekspertiisi ja kogutud sada kotitäit tõendeid. Õnnetuskohal töötavad uurijad ning appi on kutsutud Riia tehnikaülikooli eksperdid.

Kozlovskis ütles pühapäeva õhtul, et politsei töötab õnnetuskohal veel umbes ööpäeva, kogudes tõendeid. Pärast seda kaasatakse eksperdid. Siseminister loodab, et ekspertiis suudetakase läbi viia paari nädalaga. Politseil on Riia tehnikaülikooliga juba sellesisuline kokkulepe olemas.

Läti majandusminister Daniels Pavļuts tahab teha valitsusele ettepaneku kutsuda kohale rahvusvaheline ekspertgrupp, näiteks Skandinaaviast. Kozlovskis ütles, et ei oleks vastu, kuid kardab, et see venitaks uurimist. Siseministri sõnul tunnistab politsei, et võimalikud korporatiivsed sidemed võivad mõjutada Läti ekspertide arvamusi ja seda tuleb jälgida.

Politseil on tragöödia põhjuste kohta kolm versiooni ja pole välistatud, et kõik kolm leiavad kinnitust. Praegu on alustatud kriminaaljuurdlust ehituseeskirjade rikkumise kohta, mille eest on ette nähtud nelja-aastane vanglakaristus. Ministri arvates ei ole aga neli aastat sellise tragöödia puhul adekvaatne karistus.

Kozlovskis on valmis garanteerima, et tragöödia põhjused ja süüdlased selgitatakse välja. Õnnetuspaigal on ta pidevalt näinud ka politseijuht Ints Ķuzist. Viimane kinnitas, et jõud on maksimaalselt kontsentreeritud ja politsei teeb kõik, et ei tuleks ette mingeid möödalaskmisi, et tööd ei tehtaks ebaprofessionaalselt.

Ķuzis ütles pühapäeval LTV-le, et 21. novembri õhtul, kohe pärast tragöödia asetleidmist, konfiskeeris politsei kogu projektiga seotud dokumentatsiooni, et ei oleks võimalik selles midagi muuta.

Küsimusele, miks ei ole veel kedagi vahistatud, vastas Ķuzis, et praegu on peamine ülesanne välja selgitada, mis juhtus, koguda kokku kõik tõendid ja olukorraga tutvuda.

Mitmete sõltumatute ekspertiiside kohta, mida viivad läbi Maxima projekteerijad ja ehitajad, ütles Ķuzis, et ainus õiguspärane ekspertiis viiakse läbi kriminaaljuurdluse raames.