„Riskin ebapopulaarseks osutumisega, aga seda enam pakun välja kompromissi: okupatsioonid olid, aga okupante ei ole – ei inimesi ega riike! Me ei nimeta okupantriikideks Rootsit või Poolat, kuigi Läti elas pikka aega nende võimu all. Nõukogude Liitu pole maailmakaardil aga üldse enam olemas! Elagem reaalses maailmas!“ ütles Urbanovičs Läti Delfi vahendusel.

Urbanovičs ütles, et on alati valmis dialoogiks ja alati nõus arutama ükskõik milliseid, ka kõige keerulisemaid ja valusamaid küsimusi, sealhulgas ka okupatsiooni küsimust.

„Aga ma olen alati rõhutanud: alustame kõige peamisest – küsimusest selle kohta, miks me räägime okupatsioonist? Kui juttu okupatsioonist alustatakse ainult selleks, et alandada Üksmeele Keskuse valijaid, siis stopp! Mingit dialoogi ei tule... Ma suhtun tohutu austusega Üksmeele Keskuse valijatesse ja ei lase läbi katseid kasutada ajalugu selleks, et neid solvata. Kui okupatsioonist tahetakse rääkida kui ajaloolisest faktist, et paremini aru saada, mis toimus 50 aastat tagasi, siis palun, selliseks aruteluks olen ma valmis,“ ütles Urbanovičs.

Läti probleem seisneb Urbanovičsi sõnul selles, et ajaloo küsimuste arutelust ei tule midagi välja. „Poliitikud, kes on Lätit juhtinud viimase 20 aasta jooksul, on harjunud rääkima ultimaatumite keeles, mitte dialoogi pidama. Kui parempoolsed poliitikud pole praegu valmis oma plaati vahetama, on võibolla aeg see plaat kõrvale heita?“ küsis Urbanovičs ja tegi ettepaneku kehtestada ajaloost rääkimisele kolmeaastane moratoorium.

„Võimaldame kõigepealt vanakestele korraliku pensioni, lastele võimalused, haigetele haiglad ja ravimid, tervetele töö... Hiljem vaidleme poole sajandi taguste sündmuste üle,“ arvas Urbanovičs.