Dombrovskis ütles, et tema otsus on tingitud traagilistest sündmustest Riia kaubanduskeskuses, aga ka sellest, et riigil on vaja valitsust, mis suudab lahendada üha keerulisemaks muutuva olukorra, vahendab Läti Delfi.

Peaminister tänas Läti elanikke toetuse eest ning vabandas, et ei saanud hakkama. „Minu arvates on selles olukorras vaja uut valitsust, millel on parlamendi enamuse toetus ja uus usaldusmandaat,“ ütles Dombrovskis.

Läti peaministri ja presidendi kohtumine kestis poolteist tundi. Kõige järgi otsustades kutsus Bērziņš Dombrovskist üles võtma poliitilise vastutuse eelmise nädala katastroofi eest.

„Ma kutsun kõiki neid, kes vaatavad tulevikku, andma hinnangu oma vastutusele ja käituma sellele vastavalt,“ ütles Bērziņš.

Dombrovskis on Läti ajaloo ainus peaminister, kes on juhtinud kolme valitsust järjest. Lisaks sellele oli ta valitsusjuht ka rekordiliselt kaua – alates 2009. aasta 12. märtsist.

„Alates eelmisest neljapäevast olen ma palju mõelnud oma moraalsest ja poliitilisest vastutusest,“ ütles Dombrovskis veidi peale kella 16 alanud pressikonverentsil. Uuesti tänas ta rahvast toetuse eest keerulisel kriisist ülesaamise ajal.

Dombrovskise sõnul on vaja laiapõhjalist paremtsentristlikku koalitsiooni, kuid seda peab arutama pärast leinaaja lõppu.

Neljandat korda lubas Dombrovskis peaministriks mitte hakata.

Lõpliku otsuse tagasiastumise kohta võttis Dombrovskis enese sõnul vastu kohtumise ajal presidendiga.

Dombrovskis kavatseb naasta seimi tavalise saadikuna.