Kuulujutud Läti valitsuse tagasiastumise kohta ringlesid pärast seda, kui peaminister vabastas ametist oma erakonnakaaslase, sideminister Anrijs Matīssi, vahendab Läti Delfi.

Laupäeval lõppes erakonna Ühtsus kongress rahulikus õhkkonnas, kuigi oodati, et just seal võib Straujuma tagasiastumise teatavaks teha.

Oma hüvastijätukõnes ütles Straujuma, et tema valitsus koostas kaks riigieelarvet, majanduse olukord paranes ja riik on heas seisus.

"Ma leian, et on vaja uusi ideid ja energiat, et alustatud asjad lõpule viia," ütles Straujuma.

Kella 13 ajal alanud pressikonverentsil pakkus Straujuma uueks peaministriks senise valitsuse siseministrit Rihards Kozlovskist erakonnast Ühtsus. Straujuma sõnul sobiks peaministriks täielikult ka välisminister Edgars Rinkēvičs, kuid ta ise ei taha seda.

Straujuma avaldas arvamust, et praeguse koalitsiooni koosseis tuleb säilitada, sest koalitsioon "töötab".

Straujuma sõnul oleks hea, kui uue valitsuse koosseis saaks teatavaks veel sel aastal.

"Me ei ela monarhias, kus kuningad valivad endale ise järglasi," vastas Ühtsuse esimees Solvita Āboltiņa küsimusele uue peaministri kohta. Seda küsimust arutab õhtul Ühtsuse juhatus.

Āboltiņa leiab, et koalitsiooni võiks laiendada, võttes sinna ka opositsioonierakonnad. Vene-meelset erakonda Kooskõla see idee ei puuduta.