Siseministeeriumi koostatud isikuttõendavate dokumentide kasutamise reeglistik vallandas teisipäeval valitsusistungil ägeda diskussiooni, teatab BNS.

ID-kaart tuleb Lätis kasutusele 1. aprillist. 10 latti maksev kaart kehtib reisimisel Euroopa Liidu riikides. Läti elanikud võivad ise valida, millist reisidokumenti võtta, kas passi ja ID-kaarti või ainult ID-kaarti, kui pole vaja sõita Euroopa Liidu piirest välja.

Ent ID-kaardiga ei saa osaleda valimistel, referendumitel ega allkirjade kogumise kampaaniates, sest sellesse dokumenti ei saa templeid lüüa.

Dombrovskise sõnul tekib seejuures hall tsoon. "Kodanik võib ID-kaardiga ringi käia, kuid hääletada ta sellega ei saa. Ta võib esitada kohtule kaebuse, et ei saa oma kodanikuõigusi teostada," ütles Dombrovskis, lisades, et ID-kaart on mõttetu dokument, mille kasutuselevõttu nõuab Euroopa Liidu direktiiv.

Siseministeeriumi kantsler Ilze Pеtersone-Godmane ütles, et kui valimisseadustikus tehakse vastavad parandused ja eraldatakse raha, siis saab 6-12 kuuga koostada valijate registri ja juurutada e-hääletus.

Keskkonna- ja regionaalminister Edmunds Sprudžs rõhutas, et näiteks Eestis ei asenda ID-kaart passi ja on mõeldud ainult reisimiseks.