Strasbourg'is asuv kohus otsustas, et Läti rikkus 2003. aastal Petriksit enne süüdi mõistmist Salduse politseijaoskonnas ajutiselt kinni hoides tema õigusi, vahendab Läti Delfi.

Euroopa kohtu hinnangul rikkus Läti Euroopa inimõiguste konventsiooni punkti 3, mis keelab piinamise ning julma või alandava kohtlemise või karistamise.

Oma kaebuses kirjutas Petriks, et tal tuli arestimajas magada puust lavatsil ilma madratsita, toitu oli ebapiisavalt ning väljakannatamatud olid ka sanitaartingimused.

Petriks tahtis saada Läti riigilt moraalsete kahjude eest kompensatsiooni 30 000 eurot, kuid hagi ülejäänud osas, eriti mis puudutab tasuta hambaarsti puudumist vanglas, lükati tema kaebused tagasi.

Praegu kannab Petriks tapmise eest 13-aastast vanglakaristust Riia Šķirotava vanglas.

Kolme kuu jooksul on kohtuotsus võimalik edasi kaevata Euroopa inimõiguste kohtu suurele kolleegiumile, mis koosneb 17 kohtunikust.

Eelmisel nädalal kohustas Euroopa inimõiguste kohus Lätit maksma 5000 eurot hüvitist veel ühele kinnipeetavale Valērijs Savičsile, kes kannab eluaegset vanglakaristust tapmise, vägistamise ja kallaletungi eest.