PCTVL (Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā) tegi seimisaadikutele ettepaneku tunnustada mõlemat noort Kaukaasia vabariiki, sõlmida nendega diplomaatilised suhted ning osutada Lõuna-Osseetiale ja Abhaasiale igakülgset abi integreerumisel rahvusvahelistesse struktuuridesse nagu ÜRO, OSCE ja Euroopa Nõukogu, seisab erakonna pressiteates.

„Inimõiguslased“ märgivad oma Tshivali ja Suhhumi kohta käivates seaduseelnõudes, et mõlemad vabariigid on juba alates 1990-ndate aastate algusest de facto iseseisvad olnud – Lõuna-Osseetia alates 9. detsembrist 1990 ja Abhaasia alates 30. septembrist 1993, vahendab infoagentuur NovoNews.

Lisaks palub PCTVL Läti võimudel eraldada jägmise aasta riigieelarvest sõjas kannatada saanud Lõuna-Osseetia tarbeks 2 miljonit latti (44,3 miljonit krooni), mille eest saata sinna humanitaarabi.

Seaduseelnõude autorid märgivad, et ei ole olemas üldtunnustatud riikide iseseisvuse tunnistamise protseduuri ning et uusi riike ei peaks lahterdama.

Muu hulgas märgitakse, et Läti valitsus otsustas Serbiast eraldunud Kosovot tunnustada suure saladuskatte all ja seda enne kui Balkanimaa seadusandlik kogu oli oma iseseisvusdeklaratsiooni üldsegi vastu võtnud.

Siiani on uusi Kaukaasia riike tunnustanud vaid Venemaa ja Nicaragua, esimene on sõlminud nendega ka diplomaatilised suhted. Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamise katalüsaatoriks Moskva jaoks oli 8. augustil alanud Gruusia-Osseetia sõda.

Vasaktsentristlik PCTVL (ka ZaPTšEL) esindab enamasti Läti venekeelse elanikkonna huve. Viimastel, oktoobris 2006 toimunud seimivalimistel saavutas erakond 6,03 protsenti häältest ning sai 6 mandaati. Varasematel valimistel on saadud kordades rohkem kohti. Erakonna üks esimehi Tatjana Ždanok valiti 2004. aastal Euroopa Parlamenti.