“Kui Lätis veel on ka mingi seni karistamata natslik sõjakurjategija, siis Läti riik tuleb ise toime tema kohtulikule vastusele võtmisega ning Wiesenthali keskuse sekkumine pole siin vajalik,” ütles Läti peaministri Andris Berzinši pressisekretär Arnis Lapinš.

Programmi tutvustas neljapäeval Riias Wiesenthali keskuse Jeruusalemma büroo juht Efraim Zuroff.

Balti riikides ringsõitu sooritav Zuroff loodab, et valitsused osutavad selle programmi käivitamisel igakülgset kaasabi, sealhulgas rahalist. Zuroff kinnitas neljapäeval Riias toimunud pressikonverentsil, et ta ei oska praegu öelda natsikurjategijate täpset arvu Lätis ega ka ühtki konkreetset isikut. Samas võib ta öelda seda, et Leedus on natsikurjategijaid veelgi rohkem ning Eestis mõnevõrra vähem kui Lätis.

Miamis asuva heategevusfondi Targum Shlishi juht Aryeh Rubin märkis samas, et natsikurjategijaid on tuua kohtu ette üha raskem, kuna seda tuleb teha võimalikult kiiresti.

Läti juudikogukonda esindav Ilja Dimensteins, kes on ka ajalehe Vetšernaja Riga ajakirjanik, kutsus Zuroffi üles tehtud avaldust kaaluma. Tõestamata süüdistuste esitamine tuhandete sõjakurjategijate olemasolu kohta Lätis on solvang mitte üksnes lätlaste vaid kõigi Lätis elavate inimeste suhtes, ütles Dimensteins.

Läti on üks väheseid maailma maid, kus paljude rahvaste, kaasaarvatud juutide, esindajad elavad rahumeelselt kõrvuti, lisas ta.