Politseiniku hukkumist oleks saanud vältida, kui Läti valitsus oleks täitnud oma deklaratsiooni politsei materiaaltehnilise baasi tugevdamisest ning Valka politsei oleks olnud vajalikul kombel varustatud, kirjutas Läti päevaleht Neatkariga Rita Avize kolmapäeval.

Valka politseijaoskonnal on olemas vaid viis kuulivesti ning needki valmistatud endises Nõukogude Liidus, märkis ajaleht. Pühapäeval sarimõrvaritega tulevahetusse astunud politseinikel ei olnud kuuliveste seljas.

Ajaleht viitab Andris Berzinši juhitava valitsuse deklaratsioonile, mis lubab politseile tänapäevase varustuse tagamist.

Siseministeeriumi pressiesindaja Normunds Belskis ütles ajalehele, et politsei varustamine pole kahjuks kunagi olnud Läti valitsuse prioriteetide nimekirjas. Belskis möönis, et kui politseinike varustus oleks olnud vajalikul tasemel, poleks Valka tragöödiat olnud.

“Igale politseinikule meil kuuliveste muidugi pole, kuid neid on hädasti tarvis, ostuks aga pole raha. Tundub, et sel aastal on raha rohkem kui varasematel aastatel, kuid kõigi jaoks neid ikka ei jätku,” ütles Belskis.

Läti politsei pressisekretär Krists Leiškalns sõnas väljaandele, et praegu on politsei käsutuses kokku vaid 1000 kuulivesti, millest 80 protsenti on valmistatud endises NSV Liidus.

“Nõukogude-aegsed kuulivestid on nii tehniliselt kui ka moraalselt vananenud, uued on aga kallid: kerge kuulivest maksab 400, raske 600 latti,” ütles Leiškalns.

Enamik praegu Läti politseis kasutatavatest kuulivestidest on rasked, nende kaal on 20 kilogrammi.

Päevaleht Diena kirjutas, et Läti politseini jõudis teade Eestist põgenenud kurjategijatest hilinemisega. Mitmes mõrvas kahtlustatavad Juri Ustimenko ja Dmitri Medvedjev jõudsid salaja Lätisse mitu tundi enne seda, kui seal käivitati nende tabamise operatsioon.

“Praegu on raske öelda, kas mehi oleks saanud kinni pidada ilma verevalamiseta, kui Eesti uurijad oleksid Läti politseile põgenike tundemärke kiiremini edastanud,” kirjutas kolmapäeval Diena.

Päevalehe andmeil helistasid Ustimenko ja Medvedjev laupäeval kella 10 paiku õhtul Valga piiripunkti lähedalt oma Eesti tuttavatele. Saanud teada, et vähemalt üks nende tuttav on vahistatud, liikusid nad kõrvaltänavaid pidi Valkasse. Pärast kella 23 nähti neid ühes Valka kaupluses, kus nad midagi ostsid ja vahetasid raha.

“Kahjuks olid Läti politseinikel sel ajal teada vaid tagaotsitavate nimed, kuid mitte tundemärgid, mida Eesti uurijad edastasid varsti pärast keskööd,” kirjutas Diena.