Kononov veetis kohtu poolt määratud ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vanglakaristuse, viibides trellide taga 1998. aasta 18. augustist kuni 2000. aasta 25. aprillini.

Kohtunik Marija Goldšmite ütles otsust selgitades, et tühistas kuriteo ümberkvalifitseerimise banditismiks, mis toimus eelmises kohtuinstantsis.

Prokurör Monvids Zelcs, kes nõudis Kononovile 12-aastast vangistust, kinnitas ajakirjanikele, et on rahul süüdistuse ümberkvalifitseerimisega, et teda ei rahulda vangistuse lühidus.

Samas ei osanud ta öelda, kas kavatseb otsuse edasi kaevata.

Kohtus viimase sõnaga esinenud Kononov lükkas talle esitatud süüdistused täielikult tagasi ning kinnitas, et kannatanud rääkisid kohtule rumalusi.

“Need inimesed, kes andsid kohtule tunnistusi kannatanute ja tunnistajatena ei saa midagi tookord toimunust mäletada, kuna sel ajal olid nad kolm-neli aastat vanad,” osutas ta.

“Neil on moonutatud tõde, mille said enamjaolt said teada vanemate jutustusi kuulates,” lisas Kononov.

Pärast otsuse väljakuulutamist ütles ta ajakirjanikele, et kinnitab nagu ennegi, et pole süüdi, ent väljendas samas rahulolu ülemkohtu “kompromissotsuse” üle.

“Kõik läheb, ehkki aeglaselt, võidu suunas. Lahing jätkub. Õigus on minu poolel, ja see võidab. Tänu Vene valitsusele ja rahvale ei tule minu asjas ebaõiglast kohtuotsust,” lisas Kononov, lähemalt selgitamata, mida ta silmas peab.

Neli aastat tagasi tunnistas Riia ringkonnakohus Kononovi süüdi sõjakuritegudes — üheksa elaniku tapmises 1944. aasta suvel Malõje Batõ külas — ning määras talle kuus aastat vanglat.

Kononov kaebas kohtuotsuse edasi ning 2001. aasta aprillis vabastas ülemkohus Vene kodaniku Kononovi põdura tervise tõttu vanglast ning saatis tema süüasja järeluurimisele.

Peaprokuratuur lõpetas järeluurimise poolteist aastat tagasi ja saatis süüasja Riia ringkonna kohtusse, kes saatis selle menetluse kiirendamiseks omakorda edasi Latgale ringkonnakohtusse.

Mullu oktoobris kvalifitseeris Latgale ringkonna kohus varem sõjakuriteos süüdi mõistetud Kononovi süüteo ümber banditismiks ning vabastas ta kuriteo aegumise tõttu karistusest.

Prokurör kaebas Latgale kohtu otsuse edasi ülemkohtusse.