Praegu on Lätis veel 7 rajooni õigustega linna ja 26 rajooni. Rajoonid jagunevad 77 linnaks, 10 liitunud omavalitsuseks, 24 maaterritooriumiks ja 475 maaomavalitsuseks, kirjutab Läti Delfi.

Omavalitsusi drastiliselt vähendava seaduse poolt hääletas 56 seimisaadikut, teiste seas ka peaminister Ivars Godmanise juhitud Läti Tee (Latvijas Ceļš) – vastu oli 38 delegaati. Erapooletuks ei jäänud mitte ükski istungil viibinud rahvaasemikest.

Peaminister Godmanise sõnul on see tähtsamaid viimasel ajal seimi poolt väljatöötatud ja vastuvõetud dokumente. Regionaalminister Edgars Zalāns aga rõhutas omalt poolt, et selle seaduse vastuvõtmine oli valitsuse stabiilsuse küsimuseks.

Vastavalt uuele reformile saavad vabariikliku tähtsusega linnadeks Riia, Daugavpils, Liepāja, Ventspils, Jelgava, Valmiera, Rēzekne ja Jūrmala. Vabariikliku tähtsusega linnaks peetakse Lätis üle 25 000 elanikkonnaga asulat.

Eile seimihoone juures toimunud meeleavaldustel avaldati muu hulgas meelt ka selle reformi vastu. Protestijad olid kohale toonud suure kirstu ning kaunistasid selle Godmanise ja Zalānsi fotodega.