Berzinš ütles intervjuus ajalehele Neatkarīgā Rīta avīze, et ministriks olles leidis ka tema end olevat USA suursaadiku Katherine Todd-Bailey mõju all. Pärast seda, kui ühiskonnas algas arutelu teemal, kas keelata koolides nende toiduainete müük, mis sisaldavad laste organismile sobimatuid aineid „kutsus USA saadik ministri ootamatult enda juurde”.

Berzinš märkis intervjuus, et lükkas kutse tagasi, ning delegeeris kohtumise spetsialistudele.

„Pärast seda algas terve epopöa — lobistide võimas mõjutustöö, mille me kannatlikult ära kuulasime, kuid meie arvamust nad ei püüdnudki mõista,” teatas eksminister. Pärast pikki arutelusid läk asi nii kaugele, et lõpliku otsuse sai vastu võtta vaid valitsus. „Just siis jõudis minu kõrvu üheselt mõistetav informatsioon selle kohta, et kõrgemal ametikohtadel olevatele isikutele avaldatakse mõju selles, et nad seda otsust torpedeeriksid,” teatas Berzinš ajalehele.

„Enne valitsuse istungit öeldi mulle — et kuna me lubasime, siis võib olla jätame selle küsimuse arutelu ära. Ma vastasin, et ma ei tagane,” meenutab eksminister.

„Valitsus võttis tookord otsuse vastu ja piirang kehtestati, kuid kui pärast parlamendivalimisi moodustati uus valitsus, siis öeldi läbirääkimiste ajal, et on üks ministrikandidaat, kes ei taha hinnalisi nõuandeid kuulda ja kommunikeerub halvasti,” teatas eksminister.

Tema sõnul ei ole tegemist ainsa juhtumiga, kui poliitikuid on mõjutatud.