Petersi hinnangul käitus Zatlers Euroopa Liidu liikmesriigi austustvääriva presidendina, aga Venemaa riigipea Dmitri Medvedev realistina, kelle jaoks on tähtsad suhted läänepiiril asuva naaberriigiga, vahendas BNS.

"Venemaa välispoliitikas kasvab Hiina osatähtsus, ent Venemaa ei taha loobuda ka koostööst Läänega. Zatlersi visiidiga saab alguse külma sõja lõpp, mis kestis riikide vahel 16 aastat pärast Läti presidendi Guntis Ulmanise visiiti," kinnitas ta.

"Sarnaselt sellega toimus USA presidendi Ronald Reagani visiit Nõukogude Liidu liidri Mihhail Gorbatšovi juurde pärast 17 aastat kestnud külma sõda. Oli ebanormaalne, et Venemaa ja Läti vahel polnud tipptasemel suhteid 16 aasta vältel," selgitas Peters.

Hinnates Zatlersi visiiti, osutas eksdiplomaat, et suurriikides ollakse visiitidega harjunud, need leiavad aset pea igapäevaselt.

"Paljud Lätis ei mõista, et venelased ei tegele üksnes Lätiga, nad tunnevad enam huvi suhete vastu Prantsusmaa, Saksamaa või Ühendriikidega. Ent me oleme esimene postsovetlik riik, kes korrastab suveräänsel määral oma suhted Venemaaga," sõnas ekssaadik.

"Venemaa tegi Läti suhtes heatahtliku žesti, nii et peaksime vastama samaga, ehkki ma ei tea kuidas, kuna mittelätlaste küsimus on enam-vähem korrastatud," märkis ta.

Samas ei usu Peters, et visiit toob Lätile mingit viivitamatut kasu majandusvallas.

"Mitte midagi ei toimu hetkega, kuna kõike reguleerib siiski vabaturg, ning Vene majandus ei ole plaanimajandus. Vene ühiskond märkab Medvedevi ja Putini heasoovlikku tooni Läti suhtes, ent sensatsioone ma ei oota," selgitas ta.

Zatlers viibib Venemaal ametlikul visiidil, mille ettevalmistamiseks kulus ligi kolm aastat.