Šlesers ütles neljapäeval pressikonverentsil, et pärast riigiduuma valimisi on poliitiline olukord Venemaal muutunud, mistõttu Läti-Vene valitsustevahelise komisjoni kaasesimehena palub ta lubada Žirinovskil Lätisse tulla.

“See on vastuvõetamatu, et Žirinovski, kelle partei sai valimistel suuruselt kolmanda häältearvu, on meie riigis soovimatu isik. See võib tekitada raskusi meie edasiste suhete arendamisel Venemaaga. Me peaksime austama poliitikut, kellele nii paljud valijad andsid oma hääle,” toonitas asepeaminister.

“Olen veendunud, et kellelegi oli kasulik teda siia mitte lasta, et ta ei saaks siin Lätit siunata, eriti Läti poliitikuid, nendele viidata, ning kiruda ühtlasi ka Venemaad,” lisas Šlesers.

Siseminister Maris Gulbis pole Šlesersi seisukohavõttu veel kommenteerinud. “Ma saan homme härra Šlesersi avalduse kätte ja siis anname sellele ka hinnangu. Mul tuleb seda hinnata koostöös partnerametitega,” ütles siseminister meediale.

Läti võimud ei lubanud 2002. aasta septembris riiki Žirinovskit, kes oli kutsutud Läti populaarse telesaate “Palsam hingele” juubelile.

Žirinovski kanti juba kümme aastat tagasi Lätis “musta nimekirja”, kuhu on praeguseks kogunenud üle 2500 nime.