Raporti andmeil suri 2006. aastal pea 10 miljonit alla viie aastast last, kirjutab. Laste suremus maailmas on aga langenud 1990. aasta 9,7 miljonilt 2006. aastaks 9,7 miljonile, vahendab BBC.

UNICEF väidab, et 2015. aastaks võidakse Ladina-Ameerikas ja Kariibidel jõuda eesmärgini vähendada laste suremust kahe kolmandiku võrra.

Laste suremuse vähenemine on seletatav mitmete faktorite koosmõjuga. Nende hulka kuuluvad näiteks nii parem vaktsineerimine, rohkemad emad, kes lapsi rinnaga toidavad, kui moskiitovõrgud, mida malaaria leviku vähendamiseks kasutatakse.

Laste suremuse vähenemist täheldati eriti Marokos, Vietnamis ja Dominikaani vabariigis, kus arv langes kolmandiku võrra.

Mõned eksperdid seavad aga UNICEFi andmed kahtluse alla.

“Võttes arvesse kõiki vahendeid, mis meil laste ellujätmiseks on, ei ole me laste suremuse vähendamisel edukamad, kui kolm aastakümmet tagasi, “ütles Washingtoni ülikooli tervise mõõtmise ja hindamise instituudi direktor Christopher Murray.

Sahaara-aluses Aafrikas suri 2006. aastal peaaegu viis miljonit ja Lõuna-Aasias peaaegu kolm miljonit alla viie aastast last.

Aafrikas nõuab laste elusid jätkuvalt HIV-i ja AIDS’i levik.

Raporti autorid väidavad, et enamik laste surmi on välditavad. Vaja on paremat tervishoiusüsteemi kohapeal.