Haifa on 270 000 elanikuga Iisraeli kolmandaks suurim linn ning asub riigi südames. Nii sügavale pole raketirünnakud kunagi varem ulatunud, teatab Fox News.

Lisaks Beiruti rahvusvahelise lennuvälja pommitamisele kehtestas Iisraeli merevägi Liibanonile ka mereblokaadi, riigis viibivad turistid üritavad maad mööda Süüriasse pääseda, kuid Iisraeli õhujõud pommitasid puruks ka peamise Beiruti ja Damaskuse vahel oleva maantee.

Kahe päeva jooksul on Iisraeli-Liibanoni piiril toimunud lahingutes hukkunud 57 inimest, samal ajal jätkuvad lahingud ka Iisraeli lõunapiiril Gaza sektoris.

Lähis-Ida on sattumas aina sügavamale vägivallakeerisesse. Liibanon, kust vaid kuus aastat tagasi lahkusid Iisraeli väed ja aasta tagasi Süüria okupatsiooniväed ning mis on alles saamas üle aastaid kestnud kodusõjast, on taas kujunenud lahingutandriks. Vägivallalaine annab end tunda kogu maailmas, naftabarreli hind tõusis reedel 78 dollari peale.

Hezbollah on Iraani poolt toetatud šiiitlik terroriorganisatsioon, Liibanoni valitsusel ei ole jõudu tema kontrollimiseks. Konflikt laieneski Liibanoni peale seda, kui Hezbollah asus üle piiri tulistama juudi linnu ning korraldas reidi Iisraelisse, mille käigus röövis kaks sõdurit.

„Kui Liibanon ei suuda oma vägesid kasutada, mida ühelt suveräänselt valitsuselt oodatakse, siis ei saa me lubada Hezbollah jõududel edasi jääda Iisraeli riigi piiri äärde,“ teatas Iisraeli kaitseminister Amir Peretz.

Iisraeli sõjalennukid pommitasid kasvava ägedusega Beiruti lõunapiirkondi, mis on Hezbollah tugipunkt, eelnevalt visati alla lendlehti, milles hoiatati elanikke rünnakute eest.

Araabia ja Euroopa riigid kardavad, et Liibanon võib uuesti langeda kaosesse.

Iisrael omalt poolt hoiatas, et Süüria, kes toetab Hezbollaht ja varjab Hamasi poliitilist liidrit Khaled Mashaali, võib olla järgmine rünnaku sihtmärk. Iraani president Mahmoud Ahmadinedžad teatas, et Iisraeli rünnaku puhul Süüria vastu oleks tegemist agressiooniga kogu islamimaailma vastu ning järgneks karm reaktsioon.

Araabia Liiga korraldab laupäeval Kairos erakorralise välisministrite koosoleku, Palestiina Omavalitsuse president Mahmoud Abbas hoiatas, et sõja laienemine Liibanoni võib kaasa tuua „uue regionaalse sõja“.

Egiptus, Saudi Araabia ning teised mõõdukamad araabiariigid on väljendanud selget pahameelt Hezbollah tegevuse üle. Egiptuse diplomaadid andsid mõista, et Süüria on Hezbollah kaudu alustanud ise sõda Iisraeliga. Saudi Araabia süüdistas „elemente“ ehk siis Hezbollaht „vastutustundetus käitumises“ ja„kalkuleerimata seikluses“, mis põhjustas regioonis kriisi. Saudi esindaja sõnul lasub vastutus kriisi lõpetamise eest ainult neil.