"See laev huvitab paljusid inimesi. Kui ta ilmub meie jälgimispiirkonda, teatab rannavalve sellest viivitamatult Hispaania politseile," ütles nimetuks jääda soovinud merendusametnik telefonitsi Madridist Helsingin Sanomatele.

Ta ei soostunud rääkima oma nime all, sest Hispaania ametivõimudel ei ole tavapäraselt õigust anda meediale infot muudmoodi kui kirjalikult.

Gibraltari kitsast väina kogu aeg valvava Tarifa rannavalve teatel ei ole Arctic Sea kapten neile enda saabumisest teatanud, laeva ei ole nähtud radariekraanidel või AIS-tuvastussüsteemis. Gibraltarit valvatakse eriti korralikult, sest sealtkaudu üritavad paljud ebaseaduslikud immigrandid Euroopasse tulla.

"Gibraltarist möödumise kohta ei ole märke. Oleks väga imelik, kui laev oleks läbi lipsanud märkamatult," märkis Madridi ametnik. Kui laev ei anna endast vabatahtlikult teada, suunduvad ametivõimud laevale.

Neljapäeval oli Alžeerias Bejaïa sadama saabumisnimekirjas märge Arctic Sea saabumise kohta. Peaaegu saja meetri pikkuse laeva lastiks oli märgitud puit. "Meil ei ole laevast mingit teavet ja meil ei oleks ühtki põhjust jätta teatamata, kui see oleks Bejaïasse jõudnud," rääkisid sadamaametnikud neljapäeva õhtupoolikul.

Kuivlastilaeva Arctic Sea nähti viimati liikumas Inglise kanalis nädal tagasi.