Otsides laevavrakke Rootsi ja Soome vahel salajases asupaigas, sattus süvamereotsingutele pühendunud ettevõte Ocean Explorer uskumatule kujutisele 80 meetri sügavusel, teatab CNN.

Sukelduja ja otsingumeeskonna juht Peter Lindberg naljatas, et esmapilgul arvasid kõik, et on avastanud ufo.

„Ma olen sellega tegelenud ligi 20 aastat ja näinud merepõhjas paljusid objekte, aga mitte midagi sellist,“ ütles Lindberg. „Me olime üheksa päeva väljas olnud ja olime üsna väsinud ning teel koju, aga tegime sonariga veel viimase otsingu, kui äkki see asi välja tuli.“

Leiti 60-meetrise diameetriga silindrikujuline objekt sirge 400-meetrise sabaga. Teise ülesõiduga leiti 200 meetri kauguselt ka teine kettakujuline objekt.

Lindbergi meeskond usub, et objektid on liiga suured, et need oleksid võinud mõnelt laevalt vette kukkunud või laevaga koos põhja läinud olla, aga keegi ei tea, millega tegelikult tegu on.

„Me oleme kuulnud palju erinevaid seletusi, alates George Lucase kosmoselaevast Millennium Falcon kuni selleni, et see on mingisugune sissepääs sisemaailma, nagu oleks seal mingi põrgu või midagi sellist. Aga me ei tea, kuni pole sinna alla läinud.“

Rootsi meremuuseumide arheoloogiaosakonna juhataja Andreas Olsson tunnistas, et foto on intrigeeriv, kuid jäi skeptiliseks. Teda paneb muretsema sonaripiltide usaldusväärsus. Pole võimalik aru saada, kas see on looduslik geoloogiline vorm või midagi muud.

„Kõik sõltub tingimustest, kui sonarit laeva järel vedada,“ ütles Olsson. „Milline on temperatuur, lained, kui sügaval on sonar võrreldes merepõhjaga ja nii edasi ning kõik need parameetrid mõjutavad, millise pildi sa lõpuks saad.“

Isegi Lindberg tunnistab, et pilt ei ole kõige parem. Tema meeskond kavatseb aga sellest hoolimata kevadel leiukohale naasta ja asja uurima hakata.

Briti mereajaloolane, professor Andrew Lambert ütles, et objekti ülestõstmise kulud on enamusele liiga suured.

„See on väga keeruline tegevusala – pidevalt on vaja raha,“ tunnistas ka Lindberg. „Parim, mis see võiks olla, oleks 60 meetrit kulda – siis oleksin ma väga õnnelik. See asi on kaldast väga kaugel, nii et kõigepealt on meil vaja suuremat laeva, rohkem varustust ja me peame võtma merepõhjast proove, veeproove, et teha kindlaks, kas see on midagi mürgist.“

Isegi kui saladuslik objekt ei sisalda kättesaadavaid aardeid, võib see Ocean Exploreri meeskonnale siiski kullaauguks osutuda, sest turistid ja erainvestorid maksaksid, et näha seda allveelaevast lähedalt.