Kahepäevasel kohtumisel Ghana pealinnas Accras võtsid ametnikud omale kohustuse teha paremat seiret viirusesse nakatumise juhtude avastamiseks, suurendada piiriülest koostööd, kaasata paremini kohalikke kogukondi ning teha tihedamat koostööd maailma terviseorganisatsiooni (WHO) ja teiste partneritega, vahendab Reuters.

Ministrid soovitasid luua Guineasse regionaalse kontrollkeskuse, et koordineerida tehnilist abi.

Alates veebruarist on WHO andmetel ebolasse surnud vähemalt 467 inimest.

„Valitsustelt nõutakse asjassepuutuvate sektorite, kogukondade, usu- ja poliitiliste juhtide mobiliseerimist, et parandada teadlikkust, psühho-sotsiaalset toetust ja ebolaalase olukorra mõistmist,“ ütles WHO Aafrika nakkushaiguste ennetamise ja kontrolli direktor Francis Kasolo.

Tervishoiuministrite sõnul on elutähtis, et jõupingutusi juhiksid regionaalsed organisatsioonid, nagu Aafrika Liit ja Lääne-Aafrika riikide majandusühendus.

Ei ole plaani piire sulgeda, et haiguse levikut piirata, selle asemel tehakse jõupingutusi, et teavitada inimesi piiridel rohkem ohtudest, teatas Libeeria tervishoiuministri asetäitja Bernice Dahn.

Ebola põhjustab palavikku, oksendamist, verejooksu ja kõhulahtisust ning tapab kuni 90 protsenti nakatunutest. See on ülimalt nakkav ning kandub edasi vere või muude kehavedelikega kokku puutudes.

Praegust puhangut on raske kontrollida, sest seda peab koordineerima kolme erineva valitsusega. Samas on piirialad üsna tihedalt asustatud ja sotsiaalne mobiilsus on suur, tervishoiuteenused aga viletsad.